SON YAZILAR
latest

Kimse istemiyor ama bizi neler yaşlandırıyor?

Hafıza, işitme, gözler ve kemiklerimizin yaşlanmasına nelerin sebep olduğunu öğrenmeye ve onları önlemeye ne dersiniz?

Hafızamızı kolaylıklar yaşlandırıyor
Japonya'da yapılan bir araştırmada on kişiden birinin 60 yaşlarında hafıza problemleri yaşadığı ortaya çıkmış. Bunun en büyük nedenleri de cep telefonları, internet gibi hayatı kolaylaştıran, ama beynimizi de yorulmaktan alıkoyan teknolojik gelişmeler olarak belirlenmiş. Peki teknolojinin sonsuz çekici olanaklar sunduğu böyle bir dönemde beynimizi çalıştırmak için neler yapabiliriz? Cevap çok basit: işin kolayına kaçmamak. Örneğin cep telefonumuzun hafızasına sığınmak yerine telefon numaralarını ezberlemeye çalışabiliriz. Ya da alışverişe çıkacağımızda liste yapmadan alacaklarımızı aklımızda tutmayı deneyebiliriz. Bu gibi küçük şeyler beynimize egzersiz yaptırarak hafızamızın da güçlenmesini sağlayacaktır.

İşitme gücümüzü yediklerimiz etkiliyor
Yemediğiniz sebze ve meyvelerin işitme problemlerine neden olduğunu biliyor muydunuz? Hatta bu konu üzerine yapılmış araştırmalar ve elde edilmiş bulgular var. Özetlemek gerekirse antioksidanlar işitme rahatsızlıklarını önlemede oldukça etkililer. Çünkü sesler kulağınıza geldiğinde hücreler normalde ürettiğinden daha fazla serbest radikaller üretiyor. Dolayısıyla serbest radikalleri etkisizleştirecek antioksidanları barındıran sebze ve meyvelerden yemediğinizde işitme problemlerini yaşama oranı da yükseliyor. Bu nedenle günde beş öğün meyve kuralını her zaman uygulamamız gerekiyor.

Göz sağlığımızı et tüketimi bozuyor
Yapılan bir başka araştırma haftada on porsiyondan fazla dana eti, kuzu eti, salam gibi kırmızı et tüketen insanların yüzde 47'sinin görme bozuklukları yaşadığını göstermiş. Uzmanlar, gözün retinasında bulunan maküler adındaki çok hassas bir bölgenin yediğimiz besinlerden fazlasıyla etkilendiğini söylüyorlar. Kırmızı etin içeriğinde bulunan bileşenler de bu bölgedeki kan damarlarının büyümesine neden oluyor. Dolayısıyla gözlerimize bir iyilik yapmak için kırmızı eti dozunda tüketmemiz, hatta mümkünse onun yerine tavuk ve balık gibi beyaz etleri tercih etmemiz gerekiyor. Haftada üç kez tüketilen tavuk, görme bozuklukları riskini yüzde 57 azaltıyor.

Kemiklerimizi alkolsüzlük olumsuz etkiliyor
Alkolsüzlük desek çok şaşırabilirsiniz; ama bu gerçek. Elbette makul miktarda alkolden söz ediyoruz. 'Ilımlı alkol' denilen dozu tutturduğunuzda alkollü içecekler kemiklerin yoğunluğunu artırıyor. Ilımlı alkol miktarı yaklaşık bir kadeh şarap ya da bir bardak biraya eş değer. Amerika'da yapılan bir araştırmada günde 1-2 birim bira ya da alkollü içki tüketen erkeklerde kemik yoğunluğunun, tüketmeyenlere göre yüzde 3 ila 4 daha fazla olduğu belirlenmiş. Benzer şekilde menopoz sonrası kadınlarda günde 2 birimden fazla alkollü içecek tüketmenin kemik mineral yoğunluğunda yüzde 5 ila 8'lik artışa yol açtığı görülmüş. Ilımlı alkol tüketiminin kemik mineral yoğunluğu üzerindeki olumlu etkisine karşın günde 2 birimden fazla alkol tüketen erkeklerin kemik yoğunluğunda hiç alkol almayanlara göre yüzde 3 ile 5'lik düşüklük olduğu ortaya çıkmış.

Kaynak: pudra. com

« PREV
NEXT »

Hiç yorum yok

Yorum veya eleştiri göndermenizi bekliyoruz

Bumerang - Yazarkafe