Çivi topuktan apartman topuğa, kayık burundan küt burunlulara kadar modası geçtiği için vestiyer bekleyen ayakkabılar, "Ayakkabı Kuaförü" ya da "Lostra" (ayakkabı boyanan yer) diye adlandırılan salonlarda modaya uygun hale getiriliyor.
Sahiplerinin, astronomik rakamlarla satın aldıkları, bu yüzden modası geçmesine rağmen atmaya kıyamadıkları ayakkabıların ya burnu kesilip yuvarlanıyor, ya da çivi topukları kalınlaştırılıyor. İsteyen müşterilere dolgu topuk ve platform da yapılabiliyor.
Adana’nın en işlek ve elit caddelerinden birinde "Lostra" adı altında hizmet veren iki katlı bina neredeyse ayakkabı mezarlığını andırıyor. "Apartman topuk" diye tabir edilen ayakkabılardan "çivi topuk" ve "küt burun"lulara kadar yüzlerce ayakkabı modaya uygun hale getirilmeyi bekliyor.
Salon işletmecisi Halil Göydeniz, eskiden köşkerlerin yaptığı işe benzer bir mesleklerinin olduğunu ancak, onlar gibi ayakkabıya boya ve bakım yapmakla kalmayıp neredeyse yeniden ürettiklerini söyledi.
Baba mesleğini çocukluktan beri yaptığını anlatan Halil Göydeniz, "Eskiden bir ayakkabı alınır, yıllarca köşkere tamir ettirilerek giyilirdi. Köşkerlerin en iyi müşterileri yoksul kesimdi, şimdi tam tersi olmaya başladı" dedi.
Yoksulundan sosyetesine kadar her kesimden müşterilerinin olduğunu belirten Halil Göydeniz, "Hatta, oranlama yaparsak gelir seviyesi yüksek kesim müşterilerimiz arasında ilk sırayı alıyor. Çünkü, onlar ucuz ayakkabı giymiyor. Bugün hakiki deri bir ayakkabının fiyatı 350-400 TL’den başlıyor. Bu ayakkabı çizme ya da bot ise fiyat katlanıyor. Bu ayakkabıların fiyatları binlerle ifade ediliyor. Bu durumda o ayakkabının modası geçince hiç kimse atmaya kıyamıyor, vestiyerleri bekliyor. İşte bu durumda biz devreye giriyoruz" dedi.
Son yıllardaki müşteri yoğunluğunu hiçbir dönemde yaşamadığı arttığını anlatan Halil Göydeniz, şöyle devam etti: "Bunun nedeni gelir seviyesindeki artış. İnsanlar, gelir seviyesi yükseldikçe hem daha fazla sayıda ve kaliteli ayakkabı giyiyor, hem de modayı daha yakından takip ediyor. Ayrıca özellikle ayakkabıda moda çok sık değişiyor. Bir yıl sivri burun modaysa, ertesi yıl burunlar yuvarlanıyor. Bu da herkesin bütçesine külfet getiriyor. İnsanlar öyle bir an geliyor ki bir zamanlar seve seve aldıkları ayakkabının modası geçince ’ben bunu nasıl giymişim’ diyebiliyor. Biz modelleri yadırganan bu ayakkabıları müşterilerin istediği modele dönüştürüyoruz."
Müşterilerinin arasında elinde eski moda ayakkabı kalan mağaza sahiplerinin de bulunduğunu anlatan Halil Göydeniz, "Yurt dışından bile modası geçmiş ayakkabılar bize geliyor. En fazla İspanya’dan apartman topuk ayakkabılar geliyor. Bunları modaya uygun hale getirip tekrar gönderirken ülkemize döviz girdisi de sağlıyoruz" dedi.
Halil Göydeniz, bu işi yapan çok az sayıda sanatkar bulunduğunu, modası geçmiş bir ayakkabıyı, modaya uygun hale getirmenin yeni ayakkabı üretmekten daha zor olduğunu belirterek, yetiştirecek çırak bulmakta güçlük çektiklerini kaydetti.
Lostra salonunda, modası geçmiş ayakkabılar 10 TL’den başlayan ve en fazla 50 TL olan fiyatlarla modaya uygun hali getiriliyor.
Hiç yorum yok
Yorum Gönder
Yorum veya eleştiri göndermenizi bekliyoruz