SON YAZILAR
latest

Faydalı ve Çok Süslü Bir Meyve

Sevimli, faydalı ve çok süslü bir meyve olan kumkuat son yıllarda giderek daha çok karşımıza çıkmaya başladı. Hafif limonu andıran şekli, olgunlaşınca portakala benzeyen rengi, ekşimtrak tadı ve C vitamini deposu oluşuyla o, gerçek bir turunçgilin tüm özelliklerine sahip. Farkı ise kabuğuyla yenmesi, minicik olması ve evde rahatça yetiştirilebilmesi. Yemek.com kumkuata dair tüm merak edilenleri derledi.

Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan, halk arasında kamkat, kumkat, süs mandalinası, hatta altın portakal gibi isimlerle anılan kumkuat özellikle son yıllarda giderek daha çok ilgi görmeye başladı. Yemek.com, bu sevimli, faydalı ve süslü meyveye dair tüm merak edilenleri Tanıyınca Evinizde Yetiştirmek İçin Can Atacağınız Minnoş: Kumkuat başlığı altında derledi.

Şıkır şıkır meyveleriyle sevimli bir fide almak için doğru zaman
Dünyada Doğu Asya ve Çin'de yetiştirilen kumkuata ülkemizde en çok Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerlerde ve Rize'de rastlanıyor. Geniş tarlalarda ticari amaçlarla yetiştirilen kumkuat bitkisini, bodur bir ağaç olduğundan saksı içinde evde yetiştirmek de mümkün. Semt pazarlarında kurulan çiçekçiler, çiçek dükkanları veya fidecilerden kolayca temin edilebiliyor. Temmuz-Ağustos gibi çiçek açan ve sonbaharda meyve veren kumkuat, Ocak-Mart arasında tam olgunluğa erişiyor; bu nedenle, yılın bu zamanlarında üzerinde şıkır şıkır meyveleri olan bir fide bulmanız çok olası.

Taze taze, reçelde, salatada, kekte veya meze olarak…
Kumkuatı taze taze meyve gibi yemek mümkün. Ancak bu lezzetin kabukları soyulmuyor. İlk başta buruk bir tadı var gibi gelse de, sonradan gelen tatlılığıyla gönülleri çalıyor. Kumkuatla nefis reçeller ve marmelatlar hazırlayıp, tüm yıl boyunca afiyetle yemek mümkün. Ortadan ikiye bölünerek salatalara katılabiliyor, sosların içinde kullanılabiliyor. Kek ve kurabiyelere de nefis bir tat ve aroma katıyor. Son olarak, meze şeklinde de yenebiliyor.

Kolesterolden tansiyona, faydaları saymakla bitmiyor
*Tüm turunçgiller gibi o da bir C vitamini deposu. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendiriyor; antioksidan etki gösteriyor.
*Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olarak mide bulantısı, iştahsızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi sorunlarıyla baş ediyor. İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.
*İçinde yüksek oranlarda A, B1, B2 ve B3 vitaminleri de bulunduran kumkuat, sinir sistemini güçlendirmeye destek oluyor. Bu sayede, stres kaynaklı baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sorunları ortadan kaldırıyor.
*Yüksek kolesterolü düşürerek kolesterol dengesi sağlıyor.
*Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlara çare oluyor.
*İçinde kalsiyum bulunduğundan, diş ve kemik sağlına olumlu etki ediyor.
*Antiseptik özelliği bulunduğundan, küçük çaplı besin zehirlenmeleri veya böcek ısırmalarında iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
*Sevimli görüntüsüyle evlere renk getiriyor, bulunduğu mekanın enerjisini yükseltiyor.

Kumkuatın faydaları saymakla bitmiyor ancak, herhangi bir hastalığınız veya özel bir sağlık durumunuz varsa, kendisinden yararlanmak için aceleci davranmamak ve öncesinde mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

Evde yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler
Kumkuat sıcağı sever. -4 derecenin altında uzun ömürlü olmaz. Özellikle kış aylarında ideal yetiştirilme sıcaklığı yaklaşık 12 derece civarıdır. Güneşi sevdiğinden sürekli güneş alan yerde tutmalıdır. Bunun için, kalınca bir toprak saksıda yetiştirmek gerekir ki, kökleri sıcaktan yanmasın. Yaz aylarında daha sık, kış aylarında daha seyrek olarak sulamak gerekir. Sularken saksının altındaki tablaya da bir miktar su koymak önemlidir. Bitki meyve verdikten sonra, meyveyi hemen koparmayı düşünmüyorsanız sulama miktarını ve sıklığını azaltmalısınız.

« PREV
NEXT »

Hiç yorum yok

Yorum veya eleştiri göndermenizi bekliyoruz

Bumerang - Yazarkafe