Bayramda ikram edilen yiyecekler, tüketicilerin bilinçlenmesiyle her geçen gün daha sağlıklı seçeneklere yönelse de porsiyonlar ideal olmayabiliyor.
Dr. Öğr. Üyesi Binnur Okan Bakır, sıvı alımının arttırılması ve sebzelerle yemeğe başlanması gibi önlemlerin, bayramda porsiyon kontrolüne yardımcı olacağını vurguluyor
Ramazan ayı süresince tutulan oruç ile beraber vücudumuzun yeni beslenme düzeni ve saatine uyum sağlamasıyla birlikte yiyeceklere tepkisi farklılaşıyor. Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Binnur Okan Bakır, Ramazan ayında tutulan orucun ardından eski beslenme şeklimize daha iyi uyum sağlayabilmemiz için önerilerde bulundu.
Ramazan ayını takiben gelen bayram sofraları ve ikramların ise genellikle fazlaca abartılmış besin tüketimi ile sonuçlandığını anımsatan Dr. Öğr. Üyesi Binnur Okan Bakır, farklı beslenme şekilleri veya düzeninden sonra rutin beslenme şekline aşama aşama yumuşak bir geçiş yapılması gerektiğini vurguladı.
Sağlıklı Yemek Porsiyonda Serbestlik Anlamına Gelmez!
Bayramlarda amacın paylaşmak olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Bakır, porsiyon kontrolünün daha sağlıklı geçişte yardımcı olacağını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her geçen gün tüketicilerin bilinçlenmesi ile ikram edilen yiyecekler daha sağlıklı seçeneklere yönelse de porsiyon kontolü çok önemli bir noktadır. Şerbetli bir tatlı yerine sütlü tatlı tercih etmek veya şeker yerine kuru/taze meyve tüketiyor olmak porsiyonun artabileceği anlamına gelmemelidir. Sadece tatlı, şekerli yiyecekler için değil, tüketilecek bütün besinlerde küçük tabak tercih etmek ve tabağın sadece yarısını tüketmek, ikramlarda tercih yaparken boş enerji içeriği yüksek olan şerbetli, kızarmış tatlılardan uzak durmak, sütlü tatlılar tercih edilse de paylaşmak gerekir."
Porsiyonları Azaltmak İçin
Sıcak yaz günleri de düşünüldüğünde sıvı alımının arttırılmasının hem iştah kontrolüne yardımcı olacağına hem de vücudun sıvı dengesini koruyacağına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Binnur Okan Bakır, "Besin tüketiminden önce ve öğün aralarında su, bitki çayları, maden suyu gibi alternatifleri tüketilebilir. Ayrıca, öğünlerle beraber ayran tüketimi fazla besin alımının önüne geçmenize yardım edebilir" dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Bakır, yemeğe başlarken çiğ ve pişmiş sebzelere, salatalara öncelik vermenin tokluk sağlayacağından doymuş yağ ve basit karbonhidrat içeren besinlerin porsiyonlarının azaltılmasına yardımcı olabileceğini ifade ederek "Çorba, yoğurt, cacık gibi sağlıklı alternatifler de hem besleyicilik açısından hem de tokluk hissinin artmasına yardımcı olacağından öncelikli tercih edilmelidir" diye konuştu.
Responsive Adsense
REKLAM ALANI
Home
sağlıklı yiyecekler
Bayramda yemeğe sebzelerle başlayın
Bayramda yemeğe sebzelerle başlayın
-
Salı, Haziran 12, 2018
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Çok okunanlar
-
Modernleşen dünyamızda kadınlar artık cinselliğe bir sınır koymadan daha kabullenici bir hal aldılar. Hediye edilen bir vibratör veya se...
-
Aşk ve ilişki uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkardıkları bazı tavsiyeleri uygulayarak sevgilinizle aranızdaki bağı...
-
Yeni başlayan flörtlerin en sancılı anları olan diyalog başlatamama ve sohbeti bir türlü ilerletememe sorununa karşı kullanabileceğiniz eğle...
-
Diyet yapmadan kilo vermek de mümkün ancak bilinçli beslenmek ve hareket etmek şart! Yaşam biçimini ve alışkanlıkları değiştirerek kilo v...
-
Pandemi nedeniyle sağlığımıza çok önem göstermemiz gerekiyor. Bunun için de bağışıklık sistemini güçlü tutmak şart. Liv Hospital Diyet ve ...
Hiç yorum yok
Yorum Gönder
Yorum veya eleştiri göndermenizi bekliyoruz